Terug naar de lijst met soorten vogels die braakballen maken. Over de gehele wereld zijn dit er natuurlijk veel meer. Hoe je een braakbal kunt herkennen wordt behandelt onder het kopje "hoe herken je een braakbal"
Uilen. (bosuil, kerkuil, ransuil, steenuil etc.)
Roofvogels. (let op, een uil is ook een roofvogel; buizerd, torenvalk, slechtvalk, havik,sperwer, arenden etc.)
Lijsters. (grote lijster, zanglijster, kramsvogel, merel etc. )
Ijsvogels. (in ons land is er maar 1 soort ijsvogel)
Kraaien. (kauw, kraai, roek, raaf)
Reigers. (blauwe reiger, purperreiger, grote zilverreiger, kleine zilverreiger)
Meeuwen. (kokmeeuw, zilvermeeuw, mantelmeeuw etc.)
Uilen eten vaak muizen. Deze slikken zij in hun geheel in. De ene uil eet andere muizen als de andere. Iedere uil heeft zo zijn voorkeur. En nee, de kerkuil eet geen kerkmuizen, maar de bosuil eet wel voornamelijk bosmuizen. Naast muizen eten ze ook vaak kleinere vogels, die van hun slaapplaats worden gegrist. Het steenuiltje eet ook graag mollen en wormen. In een braakbal van een steenuil zit dus ook vaak zand. (de rest is verteerd)
Omdat de verteringssappen van uilen niet sterk genoeg zijn om de botten te verteren (haren worden sowieso niet verteerd) blijven deze achter in hun maag. In feite is een braakbal dus een muis zonder vlees. Wat je dus voornamelijk overhoud in de braakballen van uilen zijn naast het haar muizenschedels en mollen en vogelschedels en al hun botten(soms zelfs poten), zand, schildjes van kevers.
Roofvogels. In braakballen van roofvogels als b.v. de buizerd vind je minder botten dan in b.v. een braakbal van een bosuil. Dit komt omdat de verteringssappen van de buizerd sterker zijn dan die van de uilen. Gevolg, meer botjes worden verteerd. Een andere reden is dat roofvogels vaak hun prooi plukken, waar uilen alles in z’n geheel naar binnen werken. In braakballen van roofvogels vind je vaak ook gedeeltelijke muizen en vogelschedels, schedels van konijntjes, mollen, veren en haar natuurlijk, schildjes van kevers en libellen en enkele botten.
Lijsters. Je zou het niet verwachten, maar ook lijsters produceren af en toe een braakbal. Denk maar eens aan die glibberige worm in de achtertuin. Daaraan plakken allerlei grassprieten en stokjes e.d. Het is voor de vogel fijner deze uit te braken dan dat ze door zijn verteringskanaal moeten. Ook kun je er pitten in vinden van zaden en schilden van kevers.
Ijsvogels. In de braakballen van ijsvogels vind je geen ijs. Een ijsvogel eet alleen maar vis. Naast wat grote schubben kan je er nog graten in vinden en visseschedels. Overigens vind je zo’n braakbal maar moeilijk want een ijsvogel zit vrijwel altijd boven het water, waar hij ook de braakbal uitbraakt.
Kraaien. Kraaien zijn aaseters. Ze vreten allerlei dingen. Vogeltjes, muisjes, patat etc. Zo af en toe braakt hij de onverteerde delen uit.
Reigers. Net als de ijsvogel eet een reiger vaak vis. Ook zul je in de braakbal wel veel mollebotten en schedels vinden, evenals muizenschedels en botten en libellekoppen en keverschilden. Hier en daar een verdwaalde vishaak et voila, een reigerbraakbal.
Meeuwen. Ook meeuwen zijn opportunisten. Vaak willen ze makkelijk aan eten komen en ontwikkelen ze zich tot aaseters. Vandaar dat je ze wel eens tegenkomt in de stad of op de vuilnisbelt. Ze eten toch voornamelijk vis, wormen en schelpen. Vooral aan de onverteerde deeltjes schelp kun je een braakbal van een meeuw goed herkennen. Sommige soorten meeuwen eten bijvoorbeeld alleen kokkels, terwijl andere mossels eten. Vind je ze door elkaar, dan kan dit weer van een ander soort meeuw zijn.
Een braakbal.
Terug naar
INDEX.